PROIECT ERASMUS+ ”THE FIGHT AGAINST DRUGS ADDICTION:DEVELOPING SOCIAL CONSCIOUSNESS IN SCHOOLS AGAINST DRUG ADDICTION”

KA2: Parteneriate strategice intre scoli, nr. ref. 2015-1-TR01-KA219-021869_2

În contextul luptei naționale antidrog, școala noastră s-a implicat în derularea unui proiect european „The fight against drug addiction: developing social consciousness in schools against drug addiction”, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea-cheie 2: Parteneriate strategice între școli.

Perioada in care se desfășoară activitățile proiectului este 1 septembrie 2015 – 31 august 2017. Partenerii de proiect sunt următorii:

 • Namık Kemal Secondary School – Turcia - coordonator,
 • Istituto D'istruzione Superiore "Paolo Baffi" – Italia,
 • 1 EPAL KAVALAS – Grecia,
 • Zespol Szkol Spolecznych – Polonia,
 • Colegiul Tehnic de Transporturi si Construcții Iași - România.
 • Obiectivul principal al proiectului este lupta împotriva dependenței de droguri,  conştientizarea şi implicarea elevilor în activități de prevenire a consumului de droguri, în scopul întăririi influenţei factorilor de protecţie, al reducerii influenţelor factorilor de risc si adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri. Se va pune accent pe creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a elevilor în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, evitării transformării consumului experimental şi ocazional în consum regulat, respectiv pe dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă precum şi promovarea modalităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri.

  Punctul de plecare în realizarea acestui demers îl constituie informarea corespunzătoare a adolescenţilor şi a parinţilor asupra consecinţelor consumului acestor substance. Astfel, adolescenţii trebuie să conştientizeze faptul că nu alcoolul, tutunul sau drogurile le asigură o imagine specială care să-i facă mai plăcuţi, mai interesanţi, mai independenţi, că nu pot scăpa de probleme ascunzându-se de ele, ci asumându-şi cu curaj consecinţele posibile ale situaţiilor mai dificile, dezvoltându-şi capacităţile necesare surmontării oricăror obstacole; plăcerea găsită în consumul acestor subslante fiind îndoielnică şi efemeră, autentică fiind plăcerea gasită în practicarea unor hobby-uri, în satisfacerea intereselor, dorinţelor, idealurilor.

  In proiect sunt prevăzute două reuniuni transnaționale si cinci întâlniri in cadrul cărora se vor derula activități transnaționale de învățare, predare si formare. Prima reuniune transnațională a avut loc intre 25 – 29 noiembrie 2015 la Kirrikale – în Turcia, unde au participat trei profesori de la Colegiul Tehnic de Transporturi si Construcții Iași. Gazda noastră a fost Școala gimnazială Namık Kemal, coordonatorul proiectului, unde s-au stabilit responsabilitățile pentru fiecare tara, s-a stabilit calendarul activităților si al mobilităților, a fost creat un website al proiectului.

  De la debutul proiectului și până în prezent în școala noastră s-au desfășurat activități de informare a elevilor cu privire la drogurile legale și ilegale din țara noastră, efectele negative pe care le au, precum și modalități de combatere a dependenței de droguri. De asemenea, s-au organizat concursuri cu desene cu mesaje antidrog, s-a realizat o expoziție cu lucrările elevilor și un panou al proiectului pentru informarea elevilor.

  În perioada 17-23 ianuarie 2016 a avut loc prima mobilitate cu elevii din cadrul activităților transnaționale de învățare, predare si formare, în Italia la Istituto D'istruzione Superiore "Paolo Baffi". De la Colegiul Tehnic de Transporturi si Construcții Iași au participat doi profesori și opt elevi.

  Prin participarea școlii noastre la acest proiect, respectiv prin activitățile care se vor derula, ne vom aduce și noi contribuția la realizarea obiectivelor Agenției Naționale Antidrog precizate în cadrul Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020.

  Manager proiect RO,

  dr. ing. Anca Roznovan

  Logo Romania

  Logo Romania

   

   

   

   

  Inapoi la pagina Proiecte europene ...